fbpx

Over denken in beroepen of in waarden

Gepubliceerd door Henriëtte de Weerd op

Over denken in beroepen of in waarden..

By Henriëtte

Wist jij op de lagere school al wat je wilde worden?

Ik ben als kind nogal eens geswitcht moet ik toegeven. En heb jij werk gevonden in het beroep waar je voor opgeleid bent? 

Aan het begin van de recessie bleek uit onderzoek dat 82% van de mensen niet het soort werk deed waar hij als kind van droomde. Maar je werk is wel de plek waar je een heel groot deel van de week doorbrengt.

Hoor jij ook bij de 82% en zou je eigenlijk ook wel graag een andere werkplek willen?

Over het algemeen staan we niet te springen om onze zekerheden overboord te gooien en een sprong in het diepe te wagen. En helemaal niet als de banen niet voor het oprapen liggen.

Maar die periode ligt achter ons, toch? Dus we kunnen nu met z’n allen als een kudde kangoeroes gaan springen, of eigenlijk hoppen, jobhoppen!

Als de kans zich voordoet….. ik kan het je aanraden!

Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone  dingen doen.” (Barack Obama)

Wat als je nu besluit te springen? Spring je met de rest mee? Of spring je uit de band? En weet je dan welke kant je op wil? 

Toen ik een vakkenpakket (profiel) moest kiezen, werden daar ook meteen  beroepen aan gekoppeld.

Als je dit kiest – dan kan je dat worden. En als je het echt niet weet dan moet je maar eens wat testjes doen…

Tegenwoordig kan je ze zelf op internet invullen. Je vult een aantal vragen in en dan krijg je een lijstje met beroepen die voor jou geschikt zijn.

Maar bij mij missen daar nu net altijd de beroepen die ik in gedachten had….

Hoe kan je nu uit zo’n test wel halen wat jij erin stopt? Probeer te ontdekken waarom deze beroepen er bij jou uitkomen. Kijk eens naar de waarden achter deze beroepen!  (Bij boswachter zou de waarde vrijheid of buiten  zijn, kunnen passen. Bij beveiliger bijvoorbeeld structuur en nauwkeurig werken.)

Ook als je geen test via het internet gedaan hebt, is dit een goed start om te kijken of  jij op de juiste plek zit. Wat vind jij belangrijk in je werk. Moet het gestructureerd zijn – of juist niet? Wil je zelf de kaders bepalen? – Wil je mensen blij maken in je werk? – Of ontzien?

Zo kan je voor jezelf een lijstje maken met de belangrijkste waarden die jouw werk moet bevatten. En kijk dan ook eens of dit nu het geval is.

Denken in waarden in plaats van beroepen levert je een breder perspectief. Zit je waarden top 5 in je huidige baan? Dan zit je goed!

En anders is het misschien tijd om te springen?! Maak een sprong naar een andere omgeving of een hele andere richting. Ga op zoek naar een baan die jou persoonlijk ook iets oplevert. Werk waarvan je weet dat het voor jou ertoe doet.

Ik had jarenlang ontzettend leuk werk met veel verandering en verantwoordelijkheden. Maar het voldeed niet meer aan de waarden die ik persoonlijk belangrijk vond in mijn werk.

Zinvol bezig zijn, motiveren en aan de mentale gezondheid van een ander kunnen bijdragen! Ik heb de sprong gewaagd en ben nu

Life & Loopbaancoach

Vind je het nog niet zo makkelijk om in waarden te denken? Ik help je graag op weg!!