fbpx

Iedereen wil toch graag ergens bij horen?

Gepubliceerd door Henriëtte de Weerd op

Hoor jij er ook wel eens niet bij omdat je anders bent dan de rest? Omdat je niet altijd de behoefte hebt om deel te nemen aan de vrijdagmiddagborrel?  Omdat je veel liever een avond op je eigen bank zit dan in de kroeg? Of omdat je niet iedereen meteen als je vriend ziet?

Durf je dit ook te zeggen? Of bedenk je steeds weer een smoes om ergens onderuit te komen?

Ik volg sinds een aantal weken een traject bij een businesscoach. En ik ging dit traject aan omdat ik een boost wilde geven aan mijn coachpraktijk. Voor het ‘business stuk’ kon ik wel wat tips en trucs gebruiken vond ik, de rest had ik wel onder controle😉. Maar haar Engelse variant van de uitspraak ‘je zit niet vast, maar je bent gewoon eigenwijs’ die een aantal keren voorbijkwam in de afgelopen dagen, bleef maar in mijn hoofd malen. Want was dat nou niet precies waar bij mij het probleem zat?

Ik zat vast omdat ik met grote bogen om mezelf heenliep. Het is namelijk verdraaid lastig om heel eerlijk tegen jezelf te zijn! (laat staan tegen een ander) Heel vaak geven we een gewenst antwoord op een vraag van de ander.

Want als je zegt wat je echt vindt, grote kans dat de ander beledigd is, of niet snapt wat je nou precies bedoeld. En hoe vaak ga je toch maar op een uitnodiging in, terwijl je eigenlijk het liefst thuisblijft? Als je zegt dat je liever in je eentje thuis zit dan dat je met de ander iets gaat doen, voelt deze zich misschien wel beledigd en denkt dat hij niet goed genoeg is voor jou.

En hoe vaak geef je op de vraag ‘hoe gaat het?’ als antwoord ‘goed’, terwijl je eigenlijk best wel met de ander wilt delen dat je ergens mee zit? Maar als jij een verhaal gaat afsteken over je probleem, krijg je weinig respons, want iedereen is veel te druk en heeft zelf veel te veel aan zijn hoofd om ook nog oprecht naar de problemen van een ander te luisteren.

Dus toen ik de vragen waar ik op vast liep nog eens doornam en me afvroeg wat maakte dat ik niet verder kwam, moest ik het wel toegeven;

  • Ik was te eigenwijs om keuzes te maken. Dacht dat ik van alles wel een beetje kon doen, in plaats van de focus te leggen, en de keus die ik echt wilde maken stond er helemaal niet bij, omdat ik hem eigenlijk niet durfde claimen.
  • Zelf alles alleen willen doen is niet altijd prettig. Soms is het gewoon heerlijk om ongecensureerd bij iemand (anders dan je man) je verhaal te kunnen doen zonder dat je veroordeeld wordt. Of om advies te vragen als je het even niet meer weet.
  • Dat ik ook wel behoefte had aan bevestiging en een dikke pluim! Gewoon om te horen dat je het allemaal zo slecht nog niet doet.

En is dit dan verkeerd? Nee, helemaal niet. Levert het je wat op? Misschien niet direct, maar als je angst, twijfels of trots voor wat dan ook opzij kan schuiven, dan geeft dat zoveel ruimte, kansen en ideeën, dat is bijna niet te bevatten! En dan hoor je erbij omdat je eigen unieke zelf bent!

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven!

Ben jij ook jezelf, maar verander je wel regelmatig? Of hou je het bij het oude? En wat brengt het je? Wil jij je verhaal met me delen?

Ik deel heel graag mijn kennis en ervaring die deze ontdekking mij gebracht hebben. Wil jij ook jezelf blijven en toch een beetje veranderen. Maak een afspraak voor een gratis sessie via skype of face to face. Je mag me alles vragen en ik deel in ieder geval 2 waardevolle tips met jou! �