fbpx

Jeuk van goed voornemens!

Gepubliceerd door Henriëtte de Weerd op

“2020 gaat mijn jaar worden, let maar op!” zei een klant van mij vorige week. “O ja?” zei ik, “Heb je mijn blog vorige week niet gelezen?”🤨 ”Hij keek me een beetje geagiteerd en boos aan. “Hoezo, jij gelooft me niet hè? Nou ik voel het gewoon. Ik ga het nu echt anders doen. Ik heb allemaal goede voornemens op een briefje gezet en ik heb uitgezocht waarom ik het wil en vanaf 1 januari ga ik het ook anders doen!”

“En wat ga je dan vanaf 1 januari 2020 precies (anders) doen?” vroeg ik hem.  “Nou ja, sommige een weekje later, want met al die borrels en feestjes de 1e week, wordt stoppen met roken’ en ‘geen alcohol door de week’ wat lastig, maar ik ben nu bij jou het traject aangegaan en ik praat erover op m’n werk en ik nu wil ik het echt” was zijn antwoord. Uiteraard nam ik daar nog geen genoegen mee, en ik zei: “Dus de andere keren wilde je het niet echt?” Boos en ook een beetje verwonderd keek hij mij aan, het bleef stil en ik zag hem nadenken🤔. Na een korte stilte kreeg ik antwoord. Het was niet het antwoord wat ik verwacht had, maar ik was er als coach wel ontzettend blij mee! “En nu ook nog niet realiseer ik me net”, zei hij.

Irriteer jij je er ook al mateloos aan? Al die mensen met hun goede voornemens? Afvallen, stoppen met roken, geen alcohol, ander werk zoeken en ga maar door. Allemaal dingen die ze in 2020 gaat doen! Waarom niet nu? (Als je het echt zo graag wil, doe het dan gewoon vandaag) Ik wel, dat blijkt wel, want ik kan er elke week wel een stuk over schrijven.😋

En dan gaan ze ook nog aan mij vragen wat mijn goede voornemens zijn. Als ik zeg dat ik die niet hebt, kijken ze me verontwaardigd en schaapachtig aan; “Kom op, iedereen heeft goede voornemens!” hoor ik dan.

En dat is het nou juist. VOORNEMENS. Van plan zijn, betekend dit volgens de dikke van Dale. Ik ben ook van plan om ooit een halve marathon te lopen, maar alleen het plan hebben zorgt niet dat het ook gaat lukken🙄.

Ik heb geen goede voornemens. Want voornemens zijn dingen die ik van plan ben ooit te gaan doen en die ik dus lastig, vervelend of gewoon niet leuk vindt en daarom niet direct doe. Maar ooit komt het wel, want ik neem het me echt oprecht voor om het eens te doen 😌 .

De dingen die ik leuk vind en die me wat opleveren, daar hoef ik geen speciale datum of tijd voor af te spreken om ze te doen. Want dat doe ik gewoon direct, of volgende week!

Goede voornemens zijn bij mij gewoon uitvluchten om iets niet te doen. Uitstelgedrag, om er een beetje aan te wennen. Maar wees nou eerlijk, de dingen die je niet leuk vindt, wennen nooit. Dat blijven lastige of vervelende acties die ik liever niet doe;

  • Afvallen? Dan moet ik lekkere dingen laten staan of er minder van nemen.
  • Sporten? Dan moet ik in de kou uit mijn warme kamer weg.
  • Solliciteren? Dan kan ik aangenomen worden en moet ik alles opnieuw leren.
  • Verhuizen? Dan moet ik weer nieuwe contacten leggen met nieuwe buren.
  • Coachtraject? Dan moet ik nadenken over wat ik niet zo leuk of handig vind van mezelf.

Mijn klant heeft zijn sigaretten bij mij in de prullenbak gegooid. Dit was ieder jaar weer een voornemen en hij besloot het direct te gaan doen.😊

Het is goed om na te denken over wat je doet en wie je bent en misschien dingen te veranderen! Ik juich het alleen maar toe. Maar daar moet geen bijzondere datum voor nodig zijn.

Als je echt graag iets wil of nodig vindt om te doen, doe het dan. Dan haal je ook resultaat omdat het je eigen keuze is op jouw eigen gekozen moment.

Heb jij het voornemen om 2020 dingen anders te doen, meld je dan nu nog aan voor een gratis sessie. En ik doe er iets heel gaafs bij😍. Dus niet wachten tot 2020, maar nu gewoon beginnen.

En omdat december de kadootjes maand is, geef ik 5 enneagram-kleurentesten+ uitleg weg (t.w.v. € 150,-) Je krijgt inzicht in je gedrag en persoonlijkheidstype.

Meld je aan voor 31 december en je maakt kans op dit supergave cadeau.

Henriëtte