fbpx

NEE-zeggen

Gepubliceerd door Henriëtte de Weerd op

“Ik moet leren Nee zeggen!”

 

1 van de meest genoemde verbeterpunten die hoor in mijn praktijk.

“Maar waarom moet je dat en van wie?” Is dan altijd mijn vraag. (je mag het mijn klanten navragen😋)

Als je er zelf last van hebt, dan ben ik het helemaal met je eens. Maar als jij iemand bent die graag iets voor een ander doet. Daar helemaal blij van wordt, waarom zou je dan nee zeggen op een vraag of verzoek van iemand. Zolang je jezelf maar niet voorbij loopt, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn.

“Ik doe overal aan mee, kan alles en bedenk altijd een oplossing!” Dat was lange tijd mijn motto.

Iedereen moest mij aardig, leuk en bijzonder vinden, en ik mocht vooral geen Nee zeggen.😯
Het kostte me bergen energie!! En ik liep continu op mijn tenen om vooral niemand voor het hoofd te stoten. Ik wrong mezelf in allerlei bochten om aan de vele eisen die ik mezelf gesteld had te voldoen! En wat leverde het op? Inderdaad, nada, noppes en niets!

Thuis heb ik altijd geleerd om met goede argumenten te komen als je iets wilde. Maar als jongste in het gezin merkte ik ook dat ik veel meer voor elkaar kreeg door me aan te passen en gewenste antwoorden te geven, dan wanneer ik mijn ongezouten mening gaf en overal tegenin ging🤫.

En onbewust leerde ik mezelf iets aan, wat me later zou opbreken. Het ging best heel lang heel lekker hoor.

Alles moest wel vooral veel en snel. En zo ging het dan ook heel vaak. Veel leuke nieuwe dingen. Ook gewoon alles tegelijk. Als het niet helemaal ging zoals ik wilde, dan koos ik wel een andere weg om er ook te komen. Ik deed overal aan mee, was overal voor in. Nam graag een dienst over van collega’s, zei nooit nee, want als ik eigenlijk niet kon op het gevraagde tijdstip, dan verzette ik mijn afspraak wel. En zo was mijn leventje een lange tijd prima! Tot het opeens van het een op het andere moment niet meer ging. Ik wist niet meer hoe ik een deur open moest krijgen en stond te wachten tot iemand me hielp, met een klein ventje om me heen😮. En dit staat hier niet om zielig te doen, maar omdat ik zo goed weet hoe het voelt als het allemaal niet gaat zoals je graag zou willen. (I’ve been there, done that)

Het koste me ruim 1,5 jaar om mijzelf terug te vinden. Want wie was ik nou eigenlijk? Hoe kon het dat de wereld gewoon doorging? Hoe deden die mensen het waarvoor ik mezelf zo weggecijferd had? En iedereen waar ik mijn agenda duizenden keren voor had omgegooid, afspraakjes afgezegd en gratis advies had gegeven? Ze waren mij helemaal niet nodig! Maar wat moest ik dan nu? Wie wilde ik zijn en wat had ik zelf echt nodig?

Ik ben op zoek gegaan naar wat ik echt belangrijk vond. Wat moest er in een dag zitten om hem goed af te sluiten? Wat wilde ik aandacht geven en waar wilde ik in groeien en waar ging ik me echt niet meer druk om maken?

En zo ben ik alsnog gaan studeren, om mezelf iets te bewijzen. Niet voor de buitenwereld (ook wel een beetje natuurlijk) maar vooral voor mezelf. Ik wilde laten zien dat het nooit te laat is om je doel te bereiken en ook mezelf bevestigen dat ik niet alleen dacht dat ik het kon, maar het ook zou laten zien. Ik nam afscheid van mijn werkgever en volgde de opleiding tot professioneel coach. Niet meer; wat als?…., maar ik doe en ik ben! En het voelt fantastisch.😍

Ik vind het ook nog steeds leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik gooi er niet meer mijn eigen agenda voor om, maar als ik de mogelijkheid heb, doe ik graag iets voor een ander.

Met al mijn ervaring en kennis coach ik nu ook elke dag anderen om te ontdekken wat voor de ander echt belangrijk is in zijn of haar leven. En dat betekend voor mij niet dat je alleen maar aan jezelf denkt en nooit geen rekening houdt met een ander. Maar dat je kijkt wie jij bent en vanuit welke waardes jij wilt leven en hoe je dat kan inzetten om het leven vorm te geven! Juist doordat je weet wat jouw eigen basis en uitgangspunten zijn en hoe belangrijk het is om van daaruit je leven in te richten, ben je in staat om rekening te houden met een ander.

Wroeten in het verleden is niet mijn ding.
Terugkijken is oké, maar je moet niet blijven hangen in wat geweest is en al helemaal niet als je er toch niets meer aan kan veranderen. Ik geloof oprecht dat alles in ons leven gebeurt met een reden en dat de keuzes die je maakt vaak ergens goed voor zijn. Ook al lijken ze achteraf soms verkeerd. Tenzij je iets opgedrongen is en anderen onjuiste bedoelingen hadden. Maar over het algemeen hebben we bijna altijd een keus.🤨 En ben jij zelf verantwoordelijk hoe je die maakt en welke je maakt. Een ander verantwoordelijk houden, voor wat jou overkomen is, kan soms terecht zijn, maar je zal toch zelf de situatie moeten aanpakken om er iets in te veranderen.

Kijk vooruit en zoek een manier om te leren van dat wat niet goed was!

Zeg inderdaad nee tegen dat wat niet bij jou past en waar je echt heel ongemakkelijk bij voelt. Maar zeg geen nee, omdat anderen vinden dat het moet!

Ben jij iemand die teveel naar de ander luistert? En eigenlijk helemaal niet (meer) weet wat je zelf nou echt belangrijk vind?

In een halfuur een persoonlijk aktieplan maken en tips ontvangen hoe je daar ook werkelijk mee kan starten is dan jou kans!

Stuur me een bericht en ik help je om ook echt de start te maken!

Categorieën: Uncategorized