fbpx

Over mij

Henriëtte de Weerd

Iedereen moet mij aardig, leuk en bijzonder vinden, en ik mag vooral geen nee zeggen. Ik doe overal aan mee, kan alles en bedenk altijd een oplossing! Dat was lange tijd mijn motto. Het kostte me bergen energie. En wat leverde het op? Inderdaad, nada, noppes, niets! Ik liep continu op mijn tenen om vooral niemand voor het hoofd te stoten en wrong mezelf in allerlei bochten om aan de vele eisen die ik mezelf gesteld had te voldoen. 

Het begon als klein meisje, ik wilde heel graag naar school. Maar toen ik er eenmaal zat, was ik zwaar teleurgesteld. Ik was altijd 2 stappen voor op de rest en vond het allemaal ontzettend saai!

Thuis had ik al vroeg geleerd om met goede argumenten te komen, want als jongste van 4 kinderen en 2 grote broers boven mij werd het mij niet makkelijk gemaakt. Door mee te praten en gewenste antwoorden te geven, kreeg ik veel meer voor elkaar dan wanneer ik mijn ongezouten mening gaf en overal tegenin ging. Zo leerde ik al jong dat aanpassen vaak makkelijker was dan mezelf zijn!

Na de basisschool ging er een wereld voor mij open. Ik stortte mij op allerlei zaken, (behalve school) en leefde een heerlijk leventje. Met als resultaat dat ik bleef zitten. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om klas 4 nog een jaar over te doen, dus toen ik tijdens mijn vakantiebaantje werd gevraagd om te blijven, was ook dit probleem weer opgelost. Om de paar jaar veranderde ik van afdeling en functie, want zodra iets standaard was, raakte ik verveeld. Regelmatig werd ik ook voor opdrachten gevraagd. Dat streelde mijn ego enorm natuurlijk en ik stortte me dan ook volledig op mijn nieuwe taak en in no time was de klus weer geklaard. Tussendoor werd ik vrouw van, en twee keer moeder, haalde mijn certificaten voor het staatsexamen en volgde allerlei opleidingen.

Alles moest groots en snel, en dat lukte ook vaak ook nog.

En net toen ik dacht dat het allemaal niet beter kon, spatte mijn droom uiteen. Ons 3e kindje werd geboren. Helaas met allerlei complicaties waardoor hij maar bleef huilen. 9 maanden lang. Halverwege was mijn tank leeg en stortte ik in. Ruim 1,5 jaar had ik nodig om mezelf (terug) te vinden. Want wie was ik nou eigenlijk? Waar waren al die mensen waarvoor ik mezelf zo weggecijferd had? Mijn agenda duizenden keren voor had omgegooid, afspraakjes afgezegd en gratis advies had gegeven? Ze waren mij helemaal niet nodig.

Maar wat moest ik dan nu? Wie wilde ik zijn en wat had ik zelf echt nodig?

Samen met een coach ben ik op zoek gegaan naar wat ik oprecht belangrijk vond. Wat moest er in een dag zitten om die goed af te sluiten? Wat wilde ik aandacht geven, waarin wilde ik groeien en waar ging ik me niet meer druk om maken?

Ik ben alsnog mezelf gaan bewijzen. Niet voor de buitenwereld (ook wel een beetje natuurlijk) maar voor mezelf en mijn gezin. Ik wilde laten zien dat het nooit te laat is om je doel te bereiken en ben ik alsnog gaan studeren. Ik nam afscheid van mijn werkgever en volgde de opleiding tot professioneel coach.

Niet meer; wat als?…., maar ik doe en ik ben! Het voelt fantastisch, ik coach nu elke dag anderen om ook het beste uit zichzelf te halen. Op mijn eigen, ‘snelle’ manier en hoe ik denk dat de ander een goed resultaat behaalt.

Ik ga niet wroeten in uit het verleden

Terugkijken is oké, maar ik blijf niet hangen in wat geweest is en al helemaal niet als je er toch niets meer aan kan veranderen. Ik geloof dat alles in ons leven gebeurt met een reden, maar ik kijk vooruit en zoek een manier om er mee om te gaan!

Kan niet, ken ik niet! Ik heb dan ook een oprechte hekel aan gezeur en geklaag. Eerst proberen, en als het echt niet gaat, nog een keer proberen, dan kan je daarna altijd nog overwegen of stoppen een optie is. Dit is wel mijn allerlaatste strohalm, want ik bedenk eigenlijk altijd wel een manier op toch het doel te bereiken. 

Verder ben ik heel slecht in het mooi verpakken van mijn boodschap. Ik praat niet graag in mooie volzinnen. Snel en ongecensureerd mijn mening ventileren, waardoor de ander eerlijke en oprechte feedback ontvangt. ‘Streng doch rechtvaardig’ is de gevleugelde uitspraak van mijn kinderen als ze mij om een reactie vragen!

Wat niet te missen is als je me beter kent

Ik heb een echte ‘high tech tic’ en ben graag één van de eerste bezitters van de nieuwste telefoon, apps en gadgets. In mijn vrije tijd ga ik graag de uitdaging aan met de elementen van de natuur.
Een pittige survivalrun, een lange tocht op de schaats over de meren en tussen de rietkragen, of een dag op de ski’s de bergen in zijn voor mij ultieme manieren van genieten. Super, om de elementen te weerstaan en te overwinnen. 

Durf je het aan?