fbpx

Voorbeeld gedrag

Gepubliceerd door Henriëtte de Weerd op

Een aantal weken terug schreef ik over onze hond, Dribbel. En als je zelf zo’n beestje hebt zal je het vast niet ontkennen, dat we veel van ze kunnen leren. Ons voornemen om er een voorbeeld hond van te maken hadden we al vrij vlot overboord gegooid, toen ze bijna 5 maanden geleden bij ons kwam. En dat is maar goed ook, want wat heeft me dat al veel stress gescheeld. Want ze is hartstikke lief, maar allesbehalve voorbeeldig😏.

Ze luistert heel goed naar haar naam, geeft aan wanneer ze naar buiten moet en weet drommels goed dat ze geen sokken uit de wasmand mag plukken. En in deze dingen luistert ze naar ons en wij naar haar. Best goed toch?

Maar als we het hebben over waar en wat ze mag eten, dan valt er nog het één en ander te ontwikkelen zeg maar! Eten op de bank in de kamer doen wij niet, mag zij ook niet (ze mag niet eens op de bank, laat staan eten op de bank). Snoepen als je je bord niet leeg eet, doen wij niet, mag zij ook niet. Maar daar heeft onze ‘diva’ een andere mening over.

Ze heeft namelijk de koelkast ontdekt. Maar dan vooral de lekkernijen die deze bevat. En dan vooral de leverworst en de kaas. En nou is het mooie van de koelkast, dat je hoort wanneer deze opengaat. Nou gaat die deur nogal eens open in een gezin met 6 personen, en je krijgt dus ook nog eens een seintje wanneer dat is! Want ze blijft er niet de hele dag voor liggen hoor, want dan mis je alles wat er aan de andere kant gebeurd🙄.

Ik moet haar wel nageven dat ze het heel netjes en beschaafd doet. Zodra de koelkastdeur opengaat, dribbelt ze naar de keuken en gaat ze netjes voor de koelkast zitten. Ze blaft niet, gromt niet, springt niet tegen je op, nee, ze gaat gewoon stil zitten en kijkt wat je doet😐.

En toen ik het ritueel vandaag nog weer eens aan het observeren was dacht ik; ze gaat precies zo zitten, dat je niet om haar heen kan. Je kan net niet handig dat pak melk terugzetten als zij daar zit. We roepen: “Dribbel ga eens aan de kant”. En dat doet ze natuurlijk niet. En het is ons ding hè, dat het helemaal niet handig is. Voordat het pak dan in de koelkast staat, kijken we nog een keer boos naar haar.

En dan is het klaar! Want met het allerliefste, smachtendste, vertederende, vragende en zielige snoetje kijkt ze je dan aan🐶. En dan draait ze dat koppie ook nog een keer de andere kant op. Knippert met de oogjes en likt haar tongetje likt al een keer langs het snuitje! En zonder geluid komt de boodschap in hoofdletters naar je toe. Ik heb zo’n honger, mag ik asjeblieft een stukje kaas of worst? Jij pakt toch ook iets? En anders krijg ik alleen maar droge brokjes en das natuurlijk niet zo leuk!! Asjeblieft? 1 keer? En 9 van de 10 keer……!

  • Wat nu als ze niet naar de keuken komt?

Dan denken we er niet altijd aan dat Dribbel wel eens wat lekkers mag.

  • Wat nu als ze er bij blaft?

Waarschijnlijk krijgt ze dan te horen dat ze stil moet zijn en dat ze niet braaf is.

  • Wat nu als ze uit het zicht en looppad zou zitten?

Dan is de deur alweer dicht voordat we haar opgemerkt hebben.

Doe jij het ook zo?

  • Ga je ook naar iemand toe en vertel je de ander waar je behoeft aan hebt?

Of moet die ander ruiken dat er wat is en dat jij graag iets wilt, zonder dat je diegene ervan in kennis stelt.

  • Laat jij ook rustig merken wat je wilt?

Zonder er een probleem van te maken en in heel veel en/of verkeerde woorden te benadrukken wat je wilt.

  • Ben je in beeld, laat je jezelf zien?

Of maak je jezelf zo klein mogelijk en verschuil je je achter een ander.

Natuurlijk wil en hoeft niet iedereen op de voorgrond te treden. Maar als je echt iets wilt en je hebt iets of iemand daarbij nodig, dan zal je toch zelf moeten zorgen dat je in beeld bent. Dat de ander weet waar je behoefte aan hebt. En ook weet waarmee jij geholpen bent.

We zien zelf vaak zoveel beren op de weg en vullen voor de ander in dat die dit, of dat die dat. En terwijl jij zit te wachten, is het moment al lang weer voorbij en moet je hopen dat er iemand anders komt die de deur voor je opendoet.

Neem een voorbeeld aan Dribbel en;

  1. Geef het aan als je de ander nodig hebt.
  2. Vertel duidelijk wat je wil.
  3. Laat jezelf zien. (Dat kan ook zonder al te veel gedoe.)

Kom je er zelf niet uit, dan geef ik je graag wat tips die je direct toe kunt passen.

Henriëtte