fbpx

Wat maakt jou tot wie je bent?

Gepubliceerd door Henriëtte de Weerd op

Een supervraag toch?

Hij kwam dit weekend voorbij in een programma en ook in een variant tijdens een training die ik de afgelopen week had en waarin we ons voor moesten stellen zonder het over werk te hebben.

Probeer het maar eens. Want wat ga je dan zeggen? Stel jezelf eens voor zonder te vertellen wat voor werk je doet. Wat blijft er dan over? Heel vaak noemen we onze naam, zeggen we waar we wonen en dan gaan we al snel vertellen wat we doen.

In dit soort situaties laat ik altijd graag eerst de ander aan het woord, want ik vond het best een lastige. 😋 Je werk geeft je toch een bepaalde status. Het zegt wat over je interesses en kennis. Maar ik ben zoveel meer dan dat. En het duurde even voor ik om kon schakelen. Want mijn werk zegt voor een deel wel iets over mijn persoonlijke ik. De interesse en nieuwgierigheid naar de mensen om me heen. Waarom doet iemand wat hij doet? Maar dat is pas gekomen toen ik bewust de keus heb gemaakt om van mijn interesse mijn werk te maken en mijn administratieve baan op te zeggen.

Maakt je werk jou tot de persoon die jij bent?

Ben jij je werk? Dat kan inderdaad en daar is ook helemaal niets mis mee, maar door over te schakelen naar ons werk kunnen we het vaak ook mooi wat oppervlakkig en neutraal houden. 😏 Hoeven we niet te vertellen wat ons bezighoudt, waar we ons druk over maken, wat we belangrijk vinden of waar we goed in zijn. Je kunt best zeggen dat je een goede timmerman of leraar bent, maar om nou te zeggen dat je heel goed kan zingen of luisteren of…. Klikt soms een beetje arrogant of niet?

Wat maakt jou nu echt tot wie je bent? 

·      Is het toch je werk? 

·      Je gezin?

·      De dingen die je meegemaakt hebt?

·      Dat wat je je voorgenomen hebt?

·      Alles waar je nooit meer naar terug zou willen?

·      Of juist de dromen die je najaagt? 

Al deze zaken en nog veel meer kunnen je maken tot wie je nu bent maar ben jij je ervan bewust welke dat voor jou zijn?

Neem eens even bewust 10 minuten om te bedenken wat jou JOU maakt. 🤓

Best lastig hè? Vaak weten we dat niet zomaar te benoemen terwijl dat nou juist zo ontzettend belangrijk is. Het is de kern van je zijn. Als je dat weet dan doe je dingen omdat jij ze wilt doen. Omdat ze vanuit je tenen komen. Dan zeg jij wat je vindt want het raakt jou om wie je bent. En dan hoef je ook nooit lang te twijfelen aan een antwoord of een mening want jij ben jij en daar heb je je eigen redenen voor. 

En weet je wat het mooie is. Jouw mening kan en mag ook veranderen en kun je bijstellen omdat je weer wat meemaakt waardoor je anders kijkt. Je ervaringen maken je weer opnieuw tot wie je wil zijn.

Afgelopen week had ik nog iemand tegenover me zitten die ook andere inzichten had gekregen. Ze durfde ze alleen niet te delen. ‘Wat zou haar omgeving er wel niet van zeggen? Ze had haar mening zo overtuigd gedeeld en dan moest ze nu ineens gaan erkennen dat het anders was.’ 🥴

Het enige wat je dan kan doen is erkennen dat je er toch anders over bent gaan denken. Dat je nu dingen weet die maken dat je het anders bent gaan zien. Het overkomt ons allemaal wel eens dat we onze mening bij moeten stellen.

Om even terug te komen op mijn voorstelrondje. Ik heb mijn naam genoemd en ja, ik ging eerst toch weer over op de veilige tour; getrouwd, moeder van 4 kinderen. Maar toen bedacht ik me nog net op tijd dat ik ook zoveel meer ben dan dat.😊 En dat mijn ervaringen mij hebben gebracht waar ik nu ben en wie ik nu ben. En dat is wat ik wil delen en uit wil dragen. Dat het anders kan en dat je een eigen mening mag hebben die anders kan zijn. En dat je die kan en mag bijstellen als blijkt dat jij andere inzichten hebt gekregen. 

Wat heeft jou gemaakt tot wie je bent? Wil je het met me delen?

Kom je er zelf niet uit, maar vind je dat het nu wel eens tijd is om te onderzoeken wat nu maakt wie jij bent en wat je doet?

Meld je aan voor de onlinetraining. Wie ben ik?